Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

30. 11. 2023

Separace barevných kovů z dřevní štěpky (případová studie)

Výchozí stav

Zákazník se věnuje zpracování dřevní štěpky. Dřevní štěpka je podrcena na frakci 5 – 30 mm. V dřevní štěpce se vyskytují i barevné kovy (měď, hliník, nerez), které jsou také mají frakci 5 mm. Požadavkem zákazníka bylo separovat barevné kovy z dřevní štěpky a získat tak dodatečný příjem z prodeje těchto barevných kovů.


Popis problému

Oddělit barevné kovy od inertního materiálu není možné s využitím běžného magnetického separátoru. Ten totiž dokáže odstranit pouze feromagnetické nečistoty. Zde je potřeba oddělit barevné kovy (která však nejsou magnetické) od dřevěné štěpky.

Dřevní štěpka je ve výrobním závodě dopravována šnekovým dopravníkem.

Řešení problému

Dřevní štěpkaSeparace nemagnetických kovů je možná při použití speciálního magnetického separátoru pracujícího na bázi vířivých proudů. Tyto separátory jsou nazývány eddy current separátory nebo také separátory nemagnetických kovů. Jsou tvořeny magnetickým válcem (rotorem) s velmi silnými magnety, který při vysokých otáčkách indukuje magnetické pole, které krátkodobě zmagnetizuje i neferomagnetické kovové materiály (barevné kovy).

Magnetická polarita takto zmagnetizovaných částic je stejná jako polarita magnetického pole vytvářeného rotorem separátoru. Proto jsou zmagnetizované materiály odpuzovány a automaticky vyhazovány z dopravníkového pásu.

Existují dva hlavní typy eddy current separátorů:

  • Separátory s centricky uloženým rotorem (ECS-C RAM) - Tyto separátory jsou určeny pro separaci větších nečistot od 50 mm. Proto jsou vhodné na separaci např. komunálního odpadu. Jejich výhodou je nižší cena a vysoká kapacita. Rotor je tvořen 4 magnetickými póly.
  • Separátory s excentricky uloženým rotorem (ECS-E BULL) - Díky své konstrukci umožňují indukovat silné magnetické pole a jsou tak vhodné pro separaci i velmi malých nečistot od 5 mm

Vzhledem k tomu, že zákazník požadoval separovat barevné kovy o frakci cca 5 mm, tak jsme zvolili separátor s excentricky uloženým rotorem ECS-E 500 BULL.

Hlavními výhodami eddy current separátoru s excentricky uloženým rotorem je možnost separace i velmi malých nečistot, dále pak možnost nastavit polohu rotoru za chodu separátoru, což umožňuje plynule měnit nastavení separátoru a dosáhnout tak nejlepších výsledků separace.  

Dřevěná štěpka je přepravována šnekovým dopravníkem. Předpokladem úspěšné separace nemagnetických kovů je rovnoměrné rozprostření separovaného materiálu na páse ECS separátoru. Abychom dosáhli co nejlepšího rozprostření materiálu, tak jsme před ECS separátor předřadili vibrační podavač.

Přínosy použití eddy current separátoru ECS-E 500 BULL

Díky tomu, že jsme k separaci využili ECS separátor s excentricky uloženým rotorem, tak jsme dokázali efektivně separovat barevné kovy z dřevní štěpky. Zákazník je s naším řešením spokojen – dosahuje požadované čistoty odseparovaných barevných kovů.

Využité zařízeníEddy current separátor ECS-E 500 BULL

Výhody magnetické separátoru nemagnetických kovů ECS-E 500 BULL

  • Separace kovových částic od 5 mm
  • Excentricky uložený rotor
  • Magnetický válec se 12 póly
  • Nastavení polohy rotoru za chodu separátoru
  • 8 pozic nastavení polohy rotoru
  • Snadná výměna krycího pláště rotoru
  • Rychlá výměna dopravního pásu
  • Přídavná rozdělovací klapka
  • Pracovní šířka 500 – 2 000 mm

 

Nahoru