Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

22. 2. 2024

Tunelový detektor kovů – ochrana výrobní technologie při zpracování vápence (případová studie)

Výchozí stav

Náš zákazník se specializuje na těžbu a zpracování vápence. Během procesu dopravy vápence na pásovém dopravníku se objevují problémy s kovovými nečistotami, jako jsou šrouby, matky a jiné větší feromagnetické částice. Tyto nečistoty mohou poškodit následná zařízení (mlýny, drtiče) a způsobit přerušení výrobního procesu.


Popis problému

Přítomnost kovových nečistot v materiálu přepravovaném na pásovém dopravníku způsobovala značné problémy. Zejména větší feromagnetické nečistoty způsobovaly poškození mlýnu a dopravního pásu. Náklady na opravu mlýnu a vynucenou odstávku provozu společnost zbytečně zatěžovaly.

Při zpracování je vápenec dopravován pomocí pásového dopravníku o šířce 1200 mm. Rychlost dopravníku je 2 m/s. Výška vrstvy vápence na páse se pohybuje okolo 250 mm. 

Řešení problému

V prvním kroku jsme využili magnetickou desku s manuálním čištění k odstranění nežádoucích feromagnetických nečistot.

Vzhledem k tomu, že nebezpečné nečistoty jsou i z nemagnetických kovů, tak bylo nutné instalovat za magnetický separátor i detektor kovů.  Kdybychom instalovali pouze detektor kovů, tak by docházelo k časté detekci a zastavení technologie, což by způsobovalo zbytečné prostoje ve výrobě. Takto jsme detekovali pouze nemagnetické kovy, protože feromagnetické nečistoty byly odseparovány v předchozím kroku.

Dodali jsme detektor se speciální úpravou pro použití ve venkovním prostředí.

Přínosy použití detektoru kovů METRON 05 D

  • Redukce nákladů - separace kovových nečistot z materiálu předešla poškození zařízení a významně snížila náklady na opravy.
  • Zajištění kvality - materiál přepravovaný na dopravníku je nyní čistý a neobsahuje kovové nečistoty, což zlepšuje kvalitu výsledných produktů firmy.
  • Zvýšení efektivity - výrobní proces probíhá nežádoucích odstávek způsobených kovovými nečistotami, což zvyšuje celkovou efektivitu a produktivitu firmy.
  • Rychlý návrat investice díky výrazným finančním úsporám.

Využité zařízeníTunelový detektor kovů METRON 05 D

Výhody tunelového detektoru kovů METRON 05 D

  • Dvoudílný, rozložitelný tunelový detektor = snadná instalace
  • Bezúdržbový, dlouhodobý celoroční nepřetržitý provoz
  • Ekonomická varianta - atraktivní poměr cena/výkon
  • Robustní konstrukce detektoru pro maximální životnost
  • Osvědčen léty používání v náročném prostředí
  • Digitální zpracování signálu pro nejlepší detekci
  • Předdefinované, volitelné standardní režimy

 

Nahoru