Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

29. 2. 2024

Snížení defektů pneumatik a provozních nákladů ve slévárně díky použití magnetické metly MS 2000 FALCON (případová studie)

Výchozí stav

Ve slévárně je manipulace se železným šrotem běžnou praxí. V průběhu této manipulace dochází k rozsypání kovového šrotu s ostrými hranami na zem, což vytváří nebezpečné prostředí pro pneumatiky vozidel. Ve většině sléváren není obvyklé pravidelně tento šrot ze země odstraňovat. Důsledkem je velké množství defektů nejen u osobních automobilů, ale také u velkých kolových nakladačů a ostatní manipulační techniky. Zvýšené provozní náklady na výměnu pneumatik jdou ruku v ruce s těmito zbytečnými defekty pneumatik.


Popis problému

Níže popsaný problém jsme řešili v několika slévárnách – šlo o různé společnosti v různých státech. Dle naší praxe je jedná o jeden z nejčastějších dotazů našich zákazníků z oboru slévárenství.

Byli jsme osloveni s žádostí, abychom pomohli zredukovat počet defektů pneumatik v jejich provoze slévárny.

Defekty vznikají proražením pneumatiky o ostrý kovový šrot, který se ve slévárně na zemi vyskytuje.

Pneumatiky kolového nakladače bývají proraženy ostrým šrotem i přesto, že jsou chráněny řetězy. K těmto defektům dochází i několikrát ročně. Cena nové pneumatiky se pohybuje v rozmezí 10.000 – 15.000 EUR.

Dále dochází k defektům pneumatik u ostatních manipulačních vozidel. Nepříjemné jsou defekty u osobních automobilů, které jsou velmi časté. Zde kromě finančního efektu je nepříjemný dopad i na reputaci firmy, protože defekt se obvykle stane klíčovému zákazníkovi při jeho návštěvě slévárny.

Provozní náklady na opravy a pořízení nových pneumatik mohou být v desítkách tisíc EUR – přitom jsou tyto náklady zbytečné a jde je snadno snížit.

Dalším nefinančním aspektem je, že tyto defekty mohou snižovat bezpečnost pracovníků a vozidel.

Řešení problému

Magnetická metla MS 2000 FALCON je inovativní zařízení, které bylo úspěšně nasazeno ve slévárně ke snížení vzniku defektů pneumatik a zvýšení celkové bezpečnosti a efektivity.

Provedli jsme úspěšné testy v několika slévárenských provozech. Pro sběr kovového šrotu jsme využili magnetickou metlu MS 2000 FALCON. Tato metla se velmi snadno instaluje za různé stroje. Nejčastěji ji zákazníci instalují za malé kolové nakladače, za vysokozdvižné vozíky nebo za osobní automobily.

V jednom z větších provozů jsme prováděli testy na oblasti o rozloze 100 x 100 m = 10.000 m2

Maximální provozní rychlost magnetické metly je 25 km/h.

Na zemi bylo skutečně velké množství železného šrotu.

Proto jsme museli provést vyčištění oblasti ve dvou etapách. Při prvním čištění jsme sesbírali více než 623 kg šrotu. Vzhledem k velkému množství nečistot bylo potřeba mnohokrát zastavit a provést vyčištění metly. I přesto jsme danou plochu vyčistili za 78 minut.

Následně jsme provedli druhé čištění. Při druhém čištění jsme zachytili 12 kg železného šrotu. Oblast jsme vyčistili za 16 minut. Dosáhli jsme tak účinnosti při prvním „hrubém“ čištění více než 98%!

S využitím magnetické metly jsme zachytili šrot nejrůznějších velikostí. Nejmenší částice byla matka velikosti M8, největší kus šrotu měl rozměry 75 x 30 cm a hmotnost přes 40 kg! Velmi časté byly dráty a hřebíky.

Plocha, na které se ve slévárně manipuluje s ostrým šrotem je rozsáhlá. Zákazníci tak nejčastěji volí mezi magnetickou metlou MS 2000 FALCON s pracovní šířkou 2 metry a magnetickou metlou MS 3000 FALCON s pracovní šířkou 3 metry. Menší magnetická metla je preferována spíše v menších provozech, kde je výhodou snadná manipulace i na menším prostoru a atraktivní cena. Naopak ve větších provozech je preferována varianta s pracovní šířkou 3 metry, aby se zredukoval čas potřebný pro čištění plochy.

Přínosy použití magnetické metly MS 2000 FALCON

Zákazníci vyhodnotili naše řešení jako přínosné a zařadili používání magnetické metly MS FALCON do své denní rutiny údržby pracovní plochy.

Po nasazení magnetické metly MS 2000 FALCON byly dosaženy následující výsledky

  • Při prvním vyčištění silně znečištěné plochy jsme dosáhli účinnosti 98,1 %
  • Při pravidelném čištění plochy je reálné zachytit více než 99 % kontaminantů
  • Při pravidelném čištění je možné oblast 10.000 m2 vyčistit za 16 minut
  • Snížení defektů pneumatik
  • Snížení provozních nákladů souvisejících s výměnou pneumatik.
  • Zvýšení bezpečnosti pro pracovníky a vozidla v slévárně.
  • Zvýšení efektivity provozu díky snížení času stráveného na výměnách pneumatik a opravách vozidel.
  • Rychlý návrat investice díky výrazným finančním úsporám.

Provozní náklady na defekty pneumatik se mohou pohybovat v desítkách tisích EUR. Návratnost investice do nákupu magnetické metly MS FALON je v řádech týdnů nebo jednotek měsíců!

Použití magnetické metly MS 2000 FALCON ve slévárně se ukázalo jako účinný způsob, jak snížit defekty pneumatik a provozní náklady. Toto řešení nejenže eliminuje ostré kovové fragmenty z podlahy, ale také zvyšuje bezpečnost a efektivitu pracovníků a vozidel. Zároveň přináší finanční úspory díky snížení potřeby častých výměn pneumatik. Slévárna nyní může provádět svou činnost efektivněji a s nižšími náklady, což zvyšuje její konkurenceschopnost.

Využité zařízeníMagnetická metla MS 2000 FALCON

Výhody magnetické metly MS FALCON

  • Snadná instalace za automobily, traktory, zametače
  • Tři modelové řady – pracovní šířka metly 2000, 3000 a 6000 mm
  • Atraktivní cena
  • Možnost customizace – velké množství doplňkové výbavy
  • Metla osazená feritovými nebo neodymovými magnety
  • Jednoduché a rychlé čištění
  • Maximální čisticí výkon až 156.000 m2/hod
  • Nastavitelná výška 30 – 200 mm

Nahoru