Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

10. 7. 2023

Separace železných kontaminantů z uhelného prachu v tepelné elektrárně (případová studie)

Výchozí stav:

Navzdory rychlému přechodu k obnovitelným zdrojů se v energetice i v západoevropských zemích stále ještě ve velkém množství používají cenově dostupná fosilní paliva (jako např. hnědouhelný prach). A právě tento vstupní materiál však velmi často bývá znečištěn železnými předměty (pocházejícími např. z těžebních či zpracovatelských strojů), které mohou poškodit velmi drahá technologická zařízení elektrárny (a proto je třeba feromagnetické příměsi z uhelného prachu odstranit). Odstranění železných kontaminantů však komplikuje vysoká výbušnost uhelného prachu, tudíž k separaci lze používat pouze zařízení schválená pro aplikaci ve výbušné atmosféře (dle směrnice ATEX).


Popis problému:

Náš klient (německá energetická společnost RWE) používala v jedné ze svých hnědouhelných elektráren starší typ magnetické bubnu, který však již nevyhovoval aktualizovaným předpisům Báňského úřadu pro zařízení umístěná v prostředí s nebezpečím výbuchu. Kromě toho se jednalo o feritový - a navíc již značně opotřebovaný a tedy i magneticky méně účinný – magnetický buben, který nedokázal zachytit většinu železných kontaminantů (= zvýšené riziko poškození následných technologických zařízení).

Řešení problému:

Na zpracovatelské lince v dané hnědouhelné elektrárně se vysušený lignit vynáší vertikálním dopravníkem do výšky, odkud padá do mlýnu. Pomletý uhelný prach je poté dopravován pomocí žlabového řetězového dopravníku k dalšímu zpracování (a v závěrečné fázi je pak podrcený uhelný prach vstřikován do kotle, kde dochází k jeho spalování). Za účelem ochrany drahého mlecího zařízení jsme před mlýn umístili náš extrémně silný neodymový buben MBZ 304 N 1000 (certifikovaný pro použití v nejvýbušnější zóně 20, dle normy ATEX 99/92/EC).

Přínosy použití magnetického separátoru MBZ 304 N 1000:

Nový magnetický separátor umožnil klientovi splnit požadavky úřadů na bezpečné provozování magnetického separačního systému ve vysoce výbušném prostředí. Dalším pozitivním efektem je, že nový magnetický separátor nejen funguje mnohem lépe než separátor původní (dokáže zachytit feromagnetické předměty ve velikosti již od 0,5 mm), ale také je výrazně účinnější z pohledu celkového procentuálního záchytu magnetických kovů (= výrazně vyšší stupeň ochrany zpracovatelských zařízení, která se nacházejí za magnetickým dopravníkem).

Využitá zařízení: MBZ 304 N 1000

Nahoru