Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

20. 8. 2023

Separace železných kontaminantů z peří (případová studie)

Výchozí stav

Významný český výrobce - a člen mezinárodního konsorcia firem zabývajících se zpracováním peří a výrobou přikrývek a polštářů nejvyšší kvality – nás požádal o pomoc při odstranění železných kontaminantů z peří. Peří je velmi specifický materiál, při jehož zpracování se používají unikátní technologie - už vstupní materiál je třeba detailně laboratorně analyzovat, aby se posoudily možnosti jeho dalšího zpracování. Následně probíhá praní, sušení, třídění pomocí míchadel (na lehčí a těžší frakce) a na závěr jsou materiály smíchány ve velkých míchacích strojích dle požadavků finálních zákazníků (mezi jednotlivými zpracovatelskými technologiemi je peří přepravováno v potrubí přefoukáváním).


Popis problému

Vstupní surovinu (tedy prachové peří a husí a kachní peří) nakupuje český výrobce přikrývek a polštářů od řady dodavatelů téměř ze všech kontinentů světa, a proto nelze vyloučit kontaminaci cizorodými materiály, jako jsou např. drobné železné předměty. Navíc peří při zpracování prochází celou řadou technologických zařízení, jejichž drobné úlomky by se mohly dostat až do finálního produktu (a nikdo z nás by nechtěl spočinout na polštáři, ve kterém by se nacházela např. železná špona…). Aby se renomovaný výrobce vyhnul riziku vysoce nákladných reklamací z důvodu poškození zdraví konečných klientů, potřeboval eliminovat zdroj těchto potenciálních problémů (tedy stoprocentně odstranit drobné železné předměty z peří). Nicméně nalézt magnetický separátor pro čištění takto specifického materiálu není úplně jednoduché: peří je velmi lehké, takže obvyklá magnetická separace na bázi samospádu v tomto případu nepřipadá v úvahu. Také vzhledem ke specifické hmotnosti i velmi rozdílným materiálovým frakcím peří není možno pro jeho čištění použít např. roštové separátory (které by proud peří zablokoval). Vzhledem k nutnosti potrubní přepravy je pak vyloučeno použití jiného typu magnetického separátoru než takového, který lze víceméně vzduchotěsně připojit na potrubní systém. 

Řešení problému

Firma SOLLAU si byla vědoma toho, že výsledek separace železných příměsí z takto složitého materiálu může být nejistý, a proto nabídla klientovi možnost zapůjčení dvou magnetických luceren o průměru 200 mm (ML 200 N). Tělo tohoto deskového separátoru je tvořeno svařovanou nerezovou skříní, která se po připojení stála integrální součástí potrubního systému klienta. Na vstupu do těla separátoru je umístěna rozhrnovací stříška, která usměrňuje proudění ventilátorem přefukovaného peří přímo k extrémně silnými neodymovým deskám (umístěným na vnitřních stranách dvířek lucerny). V průběhu zápůjčky deskových separátorů se klient přesvědčil o jejich vysoké magnetické účinnosti deskového separátoru ML 200 N a obě zapůjčená zařízení si zakoupil (a ponechal nainstalovaná na své výrobní lince).

Přínosy použití magnetického separátoru ML 200 N

Kromě vysoké spolehlivosti separačního systému je klient velmi spokojen i se systémem snadného čištění separátoru - po otevření dvířek se nerezová krycí deska se zachycenými železnými předměty odklopí od magnetického jádra a železné kontaminanty samovolně odpadnou.

Využitá zařízení: Magnetická lucerna ML 200 N

Nahoru