Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

20. 7. 2023

Separace železných kontaminantů z chladicí emulze (případová studie)

Výchozí stav

S žádostí o řešení problému v oblasti magnetické separace se na nás obrátila významná česká strojírenská firma, která se zabývá lisováním, obráběním a produkcí automobilových hřídelí, tlumičů, trysek, diferenciálů, tlakových filtrů apod. (mezi její renomované klienty patří např. BMW, Daimler, Volkswagen, Porsche, ale též firmy mimo automotive jako HILTI, BOSCH a další).

Popis problému

Proces třískového obrábění vertikálního soustružnického centra EMAG VL3DUO je u klienta ochlazován pomocí emulze Hysol. Velké feromagnetické třísky jsou následně z chladící emulze vytahovány pomocí magnetického dopravníky (který je přímo ponořen do chladící lázně). Ovšem drobné feromagnetické kontaminanty z třískového obrábění tento druh separátoru zachytit nedokáže, a ty se tudíž následně zpětným okruhem dostávaly do obráběcího centra EMAG. Zde pak vyšší koncentrace těchto částic vedla k opakovaným poškozením tohoto zařízení (a drahým výrobním prostojům).


Řešení problému

Vzhledem k horším zkušenosti s efektivitou magnetické separace pomocí magnetického dopravníku využil klient možnost nezávazné zápůjčky průtokového magnetického separátoru MSP-MC 50 N z firmy SOLLAU. Zařízení jsme mu nadstandardně navíc upravili tak, aby si jej mohl připojit na své příruby DN 28 - a klient poté (po dobu 14 dnů) testoval jeho magnetickou účinnost přímo na svém chladícím okruhu.

Přínosy použití magnetického separátoru MSP-MC 50 N

Výsledek testování předčil očekávání klienta, náš průtokový separátor MSP-MC 50N dokázal spolehlivě zachytit i extrémně malé feromagnetické částice (už od velikosti několika mikronů) a klient původně zapůjčené zařízení okamžitě zakoupil. Průtokový magnetický separátor MSP-MC dokázal nejen eliminovat nežádoucí prostoje, ale přispěl i ke zlepšení povrchu obráběných výrobků a také výrazně prodloužil životnost drahé chladící emulze!

Využitá zařízení: MSP-MC 50 N

Nahoru