Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

10. 2. 2023

Separace železných částic z drceného papírového odpadu (případová studie)

Výchozí stav:

Světový lídr ve výrobě buničité vaty denně přepracovává tuny recyklovaného papíru na buničitou vatu.

Popisu problému:

Drcený odpadní papír (používaný jako základní surovina pro výrobu buničité vaty) je často znečištěn železnými částicemi, které mohou nejen poškodit drahé zpracovatelské zařízení, ale i proniknout do vyráběného produktu (buničité vaty) a ohrozit zdraví finálního uživatele. Proto nás výrobce buničité vaty požádal, abychom mu pomohli odstranit nežádoucí železné příměsi z jím zpracovávaného drceného odpadního papíru.


Řešení problému:

Vyřešit tento problém bylo poměrně obtížné, a to jednak z důvodu relativně vysoké zpracovatelské kapacity (5 tun/hod), ale také kvůli velkému rozsahu velikostí železných částic (od 1 do 160 mm) v papírové drti. Dalším problematickým faktorem byl výběr správného magnetického separátoru a nalezení optimálního místa pro jeho aplikaci na zpracovatelské lince klienta. Jako nejjednodušší a dostatečně efektivní řešení se nejprve jevilo zavěření magnetické desky s automatickým čištěním nad pásový dopravník přepravující podrcený papír. Nicméně vzhledem k tomu, že úhel sklonu pásového dopravníku činil 45°, bylo použití magnetické desky nad dopravníkem vyloučeno (pokud je totiž magnetické deska zavěšená v úhlu větším než 30°, její gumový vynášecí pás začně sklouzávat z válců a vodicích lišt a deska nemůže správně fungovat). Protože magnetický separátor nebylo možné zavěsit nad pásový dopravník, museli jsme separátor umístit mezi dávkovací násypku a začátek pásového dopravníku.

Jako optimální řešení jsme vybrali magnetický buben MB 506 F 1100, který velikostně i svými magnetickým vlastnostmi ideálně vyhovoval dostupnému aplikačnímu místu. Zákazník se rozhodl, že si sám obestaví magnetický buben ochrannou skříní – a za účelem zajištění snadnější budoucí údržby nás požádal o úpravu standardního magnetického bubnu tak, aby bylo možné ložisko i motor umístit z vnějšku plánovanou ochranné skříně. A vzhledem k tomu, že se jednalo o poměrně velký a těžký buben, tak firma SOLLAU klientovi doporučila, aby si pořídil namísto standardní kleštiny manuální čtyřrychlostní převodovku, která umožňuje snadné nastavení správné polohy magnetického jádra - a zákazník toto doporučení s povděkem akceptoval.

Zákazník:
Francouzský výrobce buničité vaty

Přínosy našeho řešení pro klienta:

Po 6 měsících používání je zákazník s účinností magnetického bubnu velice spokojen. Rovněž si váží technické pomoci a podpory, která mu byla společnosti SOLLAU při řešení tohoto náročného problému poskytnuta. Náš magnetický separátor plně vyhovuje jeho požadavkům a v případě, že bude v budoucnu opět potřebovat vyřešit problém v oblasti magnetické separace, určitě se obrátí na firmu SOLLAU.

Nahoru