Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

21. 12. 2023

Separace kovů z hnědého cukru (případová studie)

Výchozí stav

Zákazník zpracovává hnědý cukr o frakci 0,8 – 1,0 mm. Kapacita výroby je 5t / hodinu.

Popis problému

Požadavkem zákazníka bylo separovat kovy z hnědého cukru. V materiálu se objevují kovy o velikosti 1 – 10 mm, což je pro zákazníka naprosto nepřijatelné. Vzhledem k tomu, že výskyt kovů je poměrně častý, tak se zákazník rozhodoval mezi manuálně a automaticky čištěným separátorem. Výsledkem je skutečnost, že zákazník preferoval manuálně čištěný magnetický separátor, ale vzhledem k předpokládané časté frekvenci čištění požadoval separátor s jednoduchým a rychlým systémem čištění.

Technologie je klasifikována do třídy nebezpečí výbuchu ATEX 22. S ohledem na tuto skutečnost je potřeba navrhovat vhodný magnetický separátor. 


Řešení problému

Vzhledem k tomu, že zákazník požadoval separovat feromagnetické nečistoty o velikosti 1 mm, tak jsme doporučili využít roštový magnetický separátor. Tento separátor jsme osadili nejsilnějšími neodymovými magnety, které vytvářejí extrémně silné magnetické pole 18.700 G!

Díky použití silných magnetů dokážeme spolehlivě zachytit nejen nečistoty o velikosti 1 mm, ale i dokonce i nečistoty výrazně menší – již od 1 mikronu! Toto zákazník velmi ocenil.

Vhodné místo pro instalaci jsme identifikovali za šnekovým dopravníkem. Z něj cukr dopadá na rošty magnetického separátoru z výšky cca 0,5 m. Do potrubí o průměru 150 mm jsme instalovali magnetický skříňový separátor MSS-MC LUX 150/5 Ex.

Výhodou tohoto separátoru je zejména systém snadného a bezpečného čištění. Magnetická jádra jsou pevně připevněna k tělu, nehrozí tedy úraz při čištění separátoru (při čištění separátorů s volně uloženými magnetickými rošty hrozí, že se rošt při čištění přitáhne ke kovovému předmětu – podlaha, potrubí – a dojde k poranění prstů). Čištění je otázkou několika vteřin!

Separátor jsme vyrobili tak, aby splňoval požadavek na instalaci v zóně ATEX 22. 

Přínosy použití magnetického filtru MSS-MC LUX 150/5 Ex

Při pravidelném čištění dochází k záchytu 20 - 50 g feromagnetických nečistot za hodinu. Jsou zachyceny i velmi malé nečistoty velikosti mikronu.

Ukázalo se, že se v materiálu mohou vyskytnout i velké feromagnetické nečistoty. Dokonce jsme zachytili nečistotu o velikosti 40 x 25 mm! Ta by mohla způsobit poškození drahé následné výrobní technologie.

Zákazník je s naším zařízením spokojen  - vyhovujeme účinnost magnetické separace i systém snadného čištění separátoru.

Využité zařízeníMagnetický skříňový separátor MSS-MC LUX 150/5 Ex

Výhody magnetického separátoru MSS-MC LUX 150/5 Ex

  • Dvoustupňová separace
  • Ochranná manžeta magnetického jádra
  • Snadné, rychlé a bezpečné čištění
  • Velká variabilita připojení
  • 18 700 Gauss na jádře a 12 200 Gauss na plášti

 

Nahoru