Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

14. 3. 2024

Separace aluminiových přetoků ze slévárenského písku (případová studie)

Výchozí stav

V provozu našeho zákazníka – slévárny hliníku – vyvstala potřeba separovat aluminiové přetoky ze slévárenského písku.

Popis problému

Oddělit aluminium od slévárenského písku není možné s využitím běžného magnetického separátoru. Ten totiž dokáže odstranit pouze feromagnetické nečistoty. Zde je potřeba oddělit nemagnetický hliník od slévárenského písku. 

Řešení problému

Separace nemagnetických kovů je možná při použití speciálního magnetického separátoru pracujícího na bázi vířivých proudů. Tyto separátory jsou nazývány eddy current separátory nebo také separátory nemagnetických kovů. Jsou tvořeny magnetickým válcem (rotorem) s velmi silnými magnety, který při vysokých otáčkách indukuje magnetické pole, které krátkodobě zmagnetizuje i neferomagnetické kovové materiály (barevné kovy).


Magnetická polarita takto zmagnetizovaných částic je stejná jako polarita magnetického pole vytvářeného rotorem separátoru. Proto jsou zmagnetizované materiály odpuzovány a automaticky vyhazovány z dopravníkového pásu.

Existují dva hlavní typy eddy current separátorů:

  • Separátory s centricky uloženým rotorem (ECS-C RAM)
    Tyto separátory jsou určeny pro separaci větších nečistot od 50 mm. Proto jsou vhodné na separaci např. komunálního odpadu. Jejich výhodou je nižší cena a vysoká kapacita. Rotor je tvořen 4 magnetickými póly.
  • Separátory s excentricky uloženým rotorem (ECS-E BULL)
    Díky své konstrukci umožňují indukovat silné magnetické pole a jsou tak vhodné pro separaci i velmi malých nečistot od 5 mm

Vzhledem k tomu, že zákazník požadoval separovat aluminiové přetoky o frakci větší než 50 mm, tak jsme zvolili separátor s centricky uloženým rotorem ECS-C 1000 RAM.

Slévárenský písek je přepravována dopravníkem o šířce 1000 mm. Předpokladem úspěšné separace nemagnetických kovů je rovnoměrné rozprostření separovaného materiálu na páse ECS separátoru. Abychom dosáhli co nejlepšího rozprostření materiálu, tak jsme před ECS separátor předřadili vibrační podavač.

Přínosy použití eddy current separátoru ECS-C 1000 RAM

Díky tomu, že jsme k separaci využili ECS separátor s centricky uloženým rotorem, tak jsme dokázali efektivně separovat aluminiové přetoky ze slévárenského písku.

Zákazník je s naším řešením spokojen – dosahuje požadované čistoty slévárenského písku. Aluminiové přetoky může znovu použít.

Výhodou je, že aluminiové přetoky mají frakci větší než 50 mm, čili je možné použít model s centricky uloženým rotorem. Tento model je výrazně levnější než ECS separátor s excentricky uloženým rotorem. Díky příznivé ceně ECS-C RAM je návratnost investice atraktivní.

Využité zařízeníEddy current separátor ECS-C 1000 RAM

Výhody magnetického separátoru nemagnetickiých kovů ECS-C 1000 RAM 

  • Separace kovových částic od 50 mm
  • Centricky uložený rotor
  • Magnetický válec se 4 póly
  • Pracovní šířka 500 – 2 000 mm

Nahoru