Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

8. 2. 2024

Ochrana drtiče a redukce nákladů na jeho údržbu při zpracování kalafunové pryskyřice (případová studie)

Výchozí stav

Náš zákazník se již více než 100 let věnuje výrobě pryskyřice a pojiv. V sortimentu mají tvrdé a měkké pryskyřice, polyuretanové tvrdé pryskyřice, alkydové pryskyřice a různé druhy pojiv.

Popis problému

Při zpracování hrubě drcené kalafunové pryskyřice je potřeba zajistit, aby výsledný materiál byl zbaven feromagnetických nečistot.


V tomto případě bylo pro zákazníka důležité ochránit drtič pryskyřice. Feromagnetické nečistoty vyskytující se v primárním materiálu mohou způsobit poškození drtiče. Následné náklady na opravu drtiče, broušení drticích lišt a na odstávku provozu jsou nežádoucí.

Proto zákazník požadoval odstranit feromagnetické nečistoty (zejména vetší) ze zpracovávané kalafunové pryskyřice, aby ochránil drtič a redukoval zbytečné náklady na jeho údržbu.

Řešení problému

Hrubě drcená kalafunová pryskyřice je dopravována šnekovým dopravníkem. Mezi šnekový dopravník a drtič jsme vsadili deskový separátor, který je osazený nejsilnějšími neodymovými magnety. Díky využití těchto silných magnetů dokážeme zachytit nejen velké nečistoty (a ochránit tak následnou drticí technologii), ale i jemné nečistoty a přispět tak k maximální čistotě výsledného produktu – pryskyřice.

Využití deskového separátoru bylo podmínkou, jelikož klasické roštové separátory nejsou pro tento materiál vhodné (došlo by k ucpání magnetických roštů). Proto jsme volili separátor, v kterém jsou magnety umístěny mimo tok materiálu (a nemohou tak způsobit ucpání separátoru), ale zároveň generují natolik silné magnetické pole, že spolehlivě zachytí i velmi jemné feromagnetické nečistoty.

Zákazník na našem řešení ocenil nejen vysokou účinnost separace, ale i skutečnost, že se podařilo snížit náklady na servis drtiče a zejména neplánované odstávky výrobní technologie.

Přínosy použití deskového separátoru ML 250 N

  • Ochrana drtiče: Separátor účinně zachytily kovové nečistoty, což výrazně snížilo riziko poškození drtiče.
  • Zvýšení kvality produktu: Pryskyřice bez feromagnetických nečistot = kvalitní pryskyřice
  • Snížení nákladů na opravy drtiče

Využité zařízeníDeskový magnetický separátor ML 250 N

Výhody deskového separátoru ML 250 N

  • Separace Fe částic od 0,5 mm
  • Feritové i neodymové varianty
  • Výroba separátorů na míru
  • Vhodné pro abrazivní a špatně prostupné materiály
  • Magnetická indukce až 7 500 G na krycím nerezovém plášti
  • Vysoká provozní kapacita (až 150 m3/h)
Nahoru