Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

12. 11. 2022

Mobilní zařízení pro separaci kovů z kapalin (případová studie)

Výchozí stav:

V mnoha průmyslových odvětvích je plánovaných výrobních odstávek jen velmi málo, avšak co dělat v případě, že se v provozu vyskytnout vážné problémy a do plánované odstávky je ještě velmi daleko? Do podobné situace se dostal i náš klient (ropná rafinerie) používající hydraulicky ovládané šoupátkové ventily k udržení přesného tlaku mezi reaktorem a regenerátorem. Provoz části rafinerie tedy závisí právě na spolehlivosti těchto ventilů (ztráta regulace tlaku může vést k velmi vážným problémům), a proto zjištění, že šoupátkové ventily přestávají správně reagovat, bylo pro našeho klienta alarmujícím signálem.


Popis problému:

Po prověření stavu ventilů dospěli technici rafinerie k závěru, že se šoupátka zasekávají kvůli znečištěné hydraulické kapalině. Nádrž na hydraulickou tekutinu z uhlíkové oceli začala totiž korodovat, velmi jemná rez se hromadila na vnitřní straně nádrže a při následném pohybu tekutiny v potrubním systému se tyto jemné částice dostávaly (a to i přes nainstalované 10-ti mikronové stacionární filtry) až k šoupátkovým ventilům. Vzhledem k nemožnosti předčasné odstávky výrobního provozu rafinerie za účelem výměny či vyčištění nádrže, bylo potřeba najít rychlé (a pokud možno levné) dočasné řešení k odstranění slabě magnetických částice o velikost menší než 10 mikrometrů z hydraulického potrubního systému.

Řešení problému:

Po konzultaci s firmou SOLLAU si klient zapůjčil přenosný filtrační systém MSP-S ANCISTRUS a připojil jej na potrubní hydraulický systém. MSP-S ANCISTRUS tedy čerpal hydraulickou kapalinu z hlavního přívodního potrubí, kde byla nejvíce kontaminována v důsledku koroze nádrže, zachytával drobné feromagnetické částice a vyčištěnou tekutinu přečerpával zpět do vratného potrubí. Již po jednom čistícím cyklu poklesl obsah feromagnetických částic v hydraulické tekutině několikanásobně - a po několikahodinové filtraci již docházelo jen k naprosto sporadickému výskytu těchto kontaminantů v hydraulickém systému (méně než 1 % v porovnání s původní situací). Tento fenomenální výsledek vedl klienta k okamžitému zakoupení naší mobilní čistící jednotky a k jejímu používání až do plánované odstávky výrobní linky (kdy bylo provedeno chemické vyčištění a propláchnutí celého hydraulického okruhu včetně celkové modernizace filtračního systému).

Finanční přínosy našeho řešení pro klienta:

Náklady na eventuální odstávku rafinerie (spojenou s opravou potrubního hydraulického systému) by se pohybovaly šestimístných částkách, takže návratnost pořízeného separátoru byla víceméně okamžitá.

Doporučení experta:

Mobilní filtrační systém MSP-S ANCISTRUS je nepostradatelným pomocníkem v řadě specifických aplikací: může být použit (podobně jako ve výše popsaném případě) jako nouzový prostředek při řešení kritické situace, stejně tak ale bývá používán např. servisními firmami, které čistí okruhy s technickými kapalinami, ve kterých je nižší výskyt feromagnetických částic (a tudíž by se jejich provozovateli nevyplatilo zakoupení stacionárního magnetického separátoru).

Nicméně MSP-S ANCISTRUS je možno použít i v řadě dalších případů:

  • při tlakovém čištění olejových nádrží či jímek (tzv. power flush, kdy dochází k vytlačení usazení ze dna nádrže pomocí čerpadla ANCISTRUSu)
  • připojením čistícího nástavce na jednu z hadic mobilního separátoru je možno ze stěn nádrží odsát usazené železné kontaminanty, tzv. wand flush)
  • pomocí integrovaných hadic je možno přečerpat technickou tekutinu z jedné nádrže do druhé a přitom ji vyčistit, tzv. transfert cart)
  • čerpadlem ANCISTRUSu lze – v porovnání s odtokem samospádem – mnohem rychleji a snadněji vyčištit nádrže od kontaminantů (tzv. system drain)
  • Ancistrus je možno připojit na potrubní systém trvale a použít ho jako externí potrubní systém (tzv. offline filtration)
  • z nádrže s technickou kapalinou se snadněji a lépe vyplaví nečistoty, pokud se odpadní olej odčerpá pomocí čerpadla ANCISTRUSu, než aby vytékal jen samospádem
  • pomocí mobilního filtračního systému je možno též například vyčistit nové potrubí či hadice před jejich instalací do potrubního systému (protože se do nich během přepravy a skladování mohly dostat úlomky železných předmětů, magnetický prach atd., jde o tzv. hose cleaning).
Nahoru