Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

16. 11. 2023

Magnetická deska – ochrana výrobní technologie při zpracování vápence (případová studie)

Výchozí stav

Náš zákazník se specializuje na těžbu a zpracování vápence. Během procesu dopravy vápence na pásovém dopravníku se objevují problémy s kovovými nečistotami, jako jsou šrouby, matky a jiné větší feromagnetické částice. Tyto nečistoty mohou poškodit následná zařízení (mlýny, drtiče) a způsobit přerušení výrobního procesu.


Popis problému

Přítomnost kovových nečistot v materiálu přepravovaném na pásovém dopravníku způsobovala značné problémy. Zejména větší feromagnetické nečistoty způsobovaly poškození mlýnu a dopravního pásu. Náklady na opravu mlýnu a vynucenou odstávku provozu společnost zbytečně zatěžovaly.

Při zpracování je vápenec dopravován pomocí pásového dopravníku o šířce 1200 mm. Rychlost dopravníku je 2 m/s. Výška vrstvy vápence na páse se pohybuje okolo 250 mm. 

Řešení problému

Nejprve jsme zkoumali množství feromagnetických nečistot. Společně se zákazníkem jsme vyhodnotili, že výskyt nečistot je malý, a proto jsme jako vhodné řešení separace navrhli magnetickou desku s manuálním čištěním. Pro tuto aplikaci nebylo nutné instalovat separátor s automatickým čištěním a zatěžovat tak zákazníka zbytečnými vyššími pořizovací náklady. Nicméně instalace magnetického separátoru byla nutná, protože i když výskyt těchto nečistot není velký, tak i ojedinělá nečistota způsobí velké poškození následné technologie.

Pro danou aplikaci jsme navrhli použít magnetickou desku osazenou feritovými magnety. Feritové magnety dokáží generovat dostatečně silné a hluboké magnetické pole pro tuto aplikaci.

Magnetické desky vyrábíme v několika řadách dle potřebné síly a požadované výšky zavěšení. Zvolili jsme magnetickou desku řady DND-MC Mp, která umožňuje separovat kovy z výšky 340 mm. Což bylo nezbytné vzhledem k výšce vrstvy vápence na dopravníku.

Deska je zavěšena na řetězech na kovové konstrukci. Čištění zachycených nečistot je prováděno manuálně obsluhou dle potřeby.

Přínosy použití magnetické desky DND-MC Mp4 F

Použití magnetické desky DND-MC Mp4 při zpracování vápence se ukázalo jako účinný způsob, jak omezit poruchy drtiče a mlýnu a snížit podíl feromagnetických kontaminantů ve výsledném produktu. Zároveň přináší finanční úspory díky redukci nežádoucích odstávek výroby.

Společnost nyní může provádět svou činnost efektivněji a s nižšími náklady, což zvyšuje její konkurenceschopnost.

Použití magnetické desky DND-MC Mp4 F mělo tyto pozitivní důsledky

  • Redukce nákladů - separace kovových nečistot z materiálu předešla poškození zařízení a významně snížila náklady na opravy.
  • Zajištění kvality - materiál přepravovaný na dopravníku je nyní čistý a neobsahuje kovové nečistoty, což zlepšuje kvalitu výsledných produktů firmy.
  • Zvýšení efektivity -výrobní proces probíhá nežádoucích odstávek způsobených kovovými nečistotami, což zvyšuje celkovou efektivitu a produktivitu firmy.
  • Rychlý návrat investice díky výrazným finančním úsporám.

Využité zařízeníMagnetická deska DND-MC Mp4 F

Výhody magnetické desky DND-MC

  • Instalační výška až 450 mm
  • Separace Fe částic od 0,5 do 300 mm
  • Max. rychlost dopravníkového pásu: 3 m/s
  • Záruka 10 let
  • Lehké neodymové varianty
  • Výroba separátorů na míru
  • Vybrané modely trvale skladem
Nahoru