Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

11. 1. 2024

Jak odstranit nežádoucí kovy z fermentované biomasy? (případová studie)

Výchozí stav

Náš zákazník se specializuje na výrobu fermentované biomasy. Ve výrobě čelili problému s přítomností drobných kovových nečistot, zejména otěru z potrubí, v proudu tekuté biomasy.

Co je fermentovaná biomasa?

Je to organický materiál, který byl podroben procesu fermentace, což je biologický proces, při němž mikroorganismy (často bakterie nebo kvasinky) rozkládají organický materiál, jako jsou rostlinné zbytky, potravinové odpady nebo jiné organické suroviny. Tímto procesem se organický materiál rozkládá na jednodušší sloučeniny, což má několik využití:

  • Bioplynová výroba
  • Výroba hnojiv
  • Potravinářský průmysl
  • Biotechnologie

Celkově lze říci, že fermentovaná biomasa je cenným zdrojem surovin a energie, který má mnoho využití a přispívá k udržitelnému hospodaření s organickými materiály.


Popis problému

Během přetankování fermentované biomasy se do materiálu dostávaly drobné kovové nečistoty z potrubí. Tyto nečistoty zvyšovaly riziko poškození technologie a snižovaly kvalitu výsledné biomasy, což mělo vliv na konečný produkt. Bylo zapotřebí efektivního řešení pro odstranění těchto feromagnetických nečistot.

Řešení problému

Fermentovaná biomasa je dopravována potrubím o průměru 80 mm. Zákazníkovi jsme doporučili použít magnetický průtokový separátor MSP-SC 80 N ORCA, který se snadno instaluje do potrubí. Tento separátor obsahuje silné neodymové NdFeB magnety s indukcí 18.700 G a byl navržen pro separaci feromagnetických částic v proudu tekutého materiálu. Magnetické trubice v separátoru jsou v intenzivním kontaktu s proudícím materiálem a dokáží zachytit i drobné kovové nečistoty, aniž by blokovaly tok biomasy.

Dalším požadavkem zákazníka bylo jednoduché, rychlé a bezpečné čištění magnetického separátoru. Proto jsme doporučili magnetický separátor s poloautomatickým čištěním MSP-SC ORCA.  

Hlavní výhodou tohoto typu separátoru je skutečnost, že při čištění není nutno vyjmout tělo separátoru z potrubního systému. Díky pneumaticky ovládanému pístu je výrazně usnadněna manipulace s magnetickými jádry (což je důležité zejména u separátorů větších průměrů a též v případě, že materiál je silně znečištěn Fe kontaminanty).

Přínosy použití magnetického filtru MSP-SC N 80 ORCA

Magnetický filtr zachytí nežádoucí kovové nečistoty. Při jednotlivých čisticích cyklech jsou zachytávány desítky gramů i velmi malých feromagnetických nečistot. To splnilo zákazníkova očekávání.

Použití magnetického filtru MSP-SC N 80 ORCA mělo tyto pozitivní důsledky

  • Eliminace drobných kovových nečistot: Magnetický průtokový separátor účinně zachytává otěr z potrubí a další drobné kovové nečistoty, což zajišťuje čistotu fermentované biomasy.
  • Ochrana zařízení: Odstranění kovových nečistot snižuje riziko poškození následných technologických zařízení.
  • Zvýšení kvality výroby: Díky eliminaci kovových nečistot se zlepšila kvalita výsledné fermentované biomasy, což mělo pozitivní vliv na konečný produkt.

Magnetický průtokový separátor MSP-SC 80 N ORCA se stal důležitým prvkem procesu přetankování fermentované biomasy u našeho zákazníka.

Využité zařízeníMagnetický filtr s poloautomatickým čištěním MSP-SC 80 N ORCA

Výhody magnetického filtru MSP-SC ORCA 

  • Poloautomatické čištění bez nutnosti vyjmutí separátoru z potrubního systému
  • Vysoká odtrhová síla
  • Odolné celonerezové jedno- i dvouplášťové provedení
  • Tlaková odolnost do 10 barů
  • 18 700 Gauss na jádře a až 12 200 Gauss na plášti
  • Pneumatický píst výrazně usnadňuje čištění zejména u separátorů větších průměrů

  

Nahoru