Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

25. 1. 2024

Jak eliminovat feromagnetické nečistoty při recyklaci postprodukčních a postkonzumních plastů? (případová studie)

Výchozí stav

Náš zákazník se již více než 30 let specializuje na recyklaci technického plastového odpadu a obchodování s druhotnými surovinami. Díky jeho činnosti je každý rok více než 70.000 tun plastového odpadu znovu využito! Zabývá se zpracováním postprodukčních plastů a postkonzumních recyklátů.


Popis problému

Při zpracování postprodukčních a postkonzumních plastů je kladen důraz na to, aby výsledný granulát byl absolutně čistý = zbaven kovových nečistot. Tyto nečistoty v granuláty totiž mohou způsobit poškození vstřikovacích trysek ve vstřikolisu, což by jeho zákazníkům (lisovny plastů) způsobovalo zbytečné náklady na výměnu trysek.

Proto je důležité, aby výsledný produkt byl zbaven všech nežádoucích kovových nečistot.

Již nyní je ve výrobním procesu nainstalováno několik zařízení pro odstranění kovových nečistot:

  • Magnetických separátorů – pro odstranění feromagnetických nečistot
  • Detektorů kovů – pro odstranění nemagnetických kovových nečistot

Zpracovávané plasty jsou silně znečištěné kovovými nečistotami, takže dochází k tomu, že magnetické separátory je potřeba velmi často čistit (aby byla zachována jejich dobrá funkce) a detektory kovů s velkým množstvím kontaminantů vyřazují i hodně dobrého materiálu.

Řešení problému

Poté, co jsme provedli důkladné posouzení výrobní technologie zákazníka z pohledu magnetické separace a detekce kovů, tak jsme navrhli následující opatření.

Vzhledem k velkému podílu feromagnetických nečistot jsme doporučili instalovat na začátek technologie magnetický buben. Buben jsme doporučili umístit za vertikální dopravník který dopravuje vstupní materiál do výrobní technologie. Plastový materiál z dopravníku gravitačně padá do magnetického bubnu ve skříňové konstrukci. Tento buben je osazen nejsilnějšími neodymovými magnety. Díky jeho použití dokážeme již v tomto prvním kroku odseparovat podstatnou část feromagnetických nečistot (včetně i velmi jemných prachových nečistot)

Přínosy použití magnetického bubnu MBZ 304 N 500

Tento velmi silný magnetický buben jsme instalovali na místo, kde vstupuje plastový materiál do výrobního procesu. Díky tomu, že jsme odseparovali drtivou většinu feromagnetických nečistot, tak rapidně kleslo znečištění materiálu. To vedlo k tomu, že magnetické separátory, které byly již v technologii nainstalovány nyní slouží pouze k finálnímu dočištění materiálu. Není je tedy potřeba tak často čistit a eliminuje se tak možnost lidské chyby (stává se, že obsluha zapomene magnetický separátor vyčistit a separace pak není kvalitní).

Vzhledem k tomu, že granulát je zbaven feromagnetických nečistot, tak detektor kovů detekuje a vyřazuje pouze nemagnetické kovové kontaminanty, kterých je ale výrazně méně. Díky tomu je vyřazení méně a snížily se tak i ztráty dobrého materiálu.

Posílení magnetické separace o další stupeň (předčištění magnetickým bubnem) výrazně zlepšilo kvalitu výsledného materiálu.

Využité zařízeníMagnetický buben MBZ 304 N 500 GRIZZLY

Výhody magnetického bubnu MBZ 304 N 500 

  • Automatické čištění bez nutnosti přerušení toku materiálu
  • Stavitelná stříška pro regulaci vstupu materiálu
  • Měnitelná poloha oddělovače vyčištěného materiálu a odseparovaných kontaminantů
  • Stírací lišty zabraňují setrvání jemného či lepivého materiálu na povrchu bubnu
  • Feritová i neodymová verze
  • Rychlá a snadná změna pozice magnetického jádra
  • Sofistikovaná konstrukce s vícero kontrolními a servisními otvory
  • Magnetická indukce až 4 800 G na plášti
  • Certifikát ATEX
  • Pětiletá záruka na magnetické jádro
Nahoru