Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

18. 4. 2024

Jak detekovat nežádoucí kovy při výrobě soli? (případová studie)

Výchozí stav

Firma vyrábějící sůl nás oslovila s žádostí o navržení vhodného detektoru kovů. V produkci již mají starší detektor kovů, ale jeho citlivost byla pro zákazníka naprosto nevyhovující. Původní detektor kovů vykazoval velmi špatné výsledky detekce – nedokázal detekovat železnou kuličku o velikosti 10 mm!

Požadavkem zákazníka bylo detekovat v balíčcích soli železnou kuličku o průměru 4 mm.


Popis problému

Po analýze stávajícího detektoru kovů jsme zjistili, že není možné tento detektor nastavit na vyšší citlivost. Jednalo se o technologicky zastaralý detektor kovů. Abychom dosáhli požadované citlivosti detektoru bylo nezbytné uvažovat o novém zařízení.

Řešení problému

Aby detektor spolehlivě fungoval, tak bylo potřeba upravit balicí technologii. Proto jsme zákazníkovi nabídli, že kromě dodávky vhodného detektoru kovů vyrobíme i nosnou konstrukci pro detektor tak, aby splňovala požadavky pro správnou funkci detektoru kovů. Detektor včetně konstrukce nainstalujeme. Samozřejmostí je, že provedeme nastavení detektoru na jednotlivé produkty a zaškolíme obsluhu.

Sůl je balena v 1 kg balíčcích, ale zákazník požadoval detekovat kovy v celém balené soli obsahující 12 jednokilogramových balíčků.

Vzhledem k rozměru balení jsme volili detektor METRON 05 D o rozměrech apertury 500 x 200 mm.

Při výrobě nosné konstrukce pro detektor jsme dbali na to, aby byla dodržena potřebná Metal free (bezkovová) zóna. Ta je totiž podmínkou správné funkce detektoru.

Provedli jsme instalaci zařízení, nastavení detektoru a zaškolení obsluhy. Při správném nastavení citlivosti detektoru jsme dosáhli takové citlivosti, že byla úspěšně detekována Fe kulička o průměru 3 mm! Tento výsledek byl lepší, než zákazník požadoval. I proto je s naším řešením spokojený.

Součástí dodávky detektoru kovů byl i výstražný maják a akustická siréna, které upozorní obsluhu baličky na záchyt nežádoucího kovu.

Přínosy použití tunelového detektoru kovů METRON 05 D

  • spolehlivě zachyceny Fe kontaminanty o velikosti 3 mm
  • stabilní a spolehlivý chod detektoru
  • spokojenost s výrobou nosné konstrukce (včetně Metal free zóny)
  • spokojenost s instalací a odborné úrovně servisních techniků

Využité zařízeníTunelový detektor kovů METRON 05 D

Výhody tunelového detektrou kovů METRON 05 D

  • Dvoudílný, rozložitelný tunelový detektor = snadná instalace
  • Bezúdržbový, dlouhodobý celoroční nepřetržitý provoz
  • Ekonomická varianta - atraktivní poměr cena/výkon
  • Robustní konstrukce detektoru pro maximální životnost
  • Osvědčen léty používání v náročném prostředí
  • Digitální zpracování signálu pro nejlepší detekci
  • Předdefinované, volitelné standardní režimy

Nahoru