Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

16. 8. 2022

Separace železných a neželezných kovů z plastové drtě o menší frakci (případová studie)

Výchozí stav:

Vzhledem k tomu, že plastové materiály se při recyklaci zpracovávají pomocí různých strojírenských zařízení (drtiče, mlýny atd.), může být finální materiál znečištěn kovovými částicemi (např. úlomky nožů z drtičů apod.). Také je poměrně častá i kontaminace již vstupního materiálu (např. některé plastové díly bývají kombinovány s kovovými materiály apod.).

Popis problému:

Náš klient (recyklační firma zabývající se zpracováním plastů a výrobou plastové drtě) se spoléhal na dobré zkušenosti s svými dosavadními dodavateli surovin (vždy mu byly dodávány plasty čisté a bez příměsí), a proto považoval ochranu před kovovými kontaminanty za zbytečný vícenáklad. Bohužel jedna z jím nakoupených dávek vstupního materiálu obsahovala kovy, což odhalily až firmy odebírající podrcené plasty od našeho klienta. Následná masivní kvalitativní reklamace a nutnost úhrady vzniklých škod vedly našeho klienta k pořízení magnetického separátoru a všekovového detektoru.


Řešení problému:

Na výrobní lince, kde jsou drceny postprodukční plasty, je vznikající plastová drť v nasáváním (= podtlakem) dopravována v potrubí o průměru 200 mm. V místě, kde následně drť padá samospádem, jsem umístili magnetický roštový separátor MSS-MC LUX 200/5 N o vstupním průměru 200 mm (osazený pěti velmi silnými neodymovými trubicem generujícími indukci 18700 Gauss), na který navazuje všekovový detektor kovů Quicktron 03 R DN200.

Aplikace kombinovaného ochranného systému eliminovala možnost prostupu nežádoucích kovových částic do finálního produktu, čímž jsme splinili zadání našeho klienta.

Důvody použití magnetického roštového separátoru MSS-MC LUX 200/5 v kombinaci s všekovovým detektorem kovů Quicktron 03 R DN 200:

V oblasti magnetických roštových separátorů s ručním čištěním patří MSS-MC LUX 200/5 k absolutní světové špicce, protože kromě vysoké magnetické účinnosti disponuje i nadstandardní ochranou magnetických jader (ochranný měch + systém trubka v trubce). Jedním z hlavních důvodů zakoupení právě našeho separátoru pak byla i skutečnost, že k zařízení je na místě aplikace horší přístup (je umístěno relativně vysoko), takže velkou výhodu pro klienta při čištění představoval systém teleskopických pojezdů, s jejichž pomocí lze velmi snadno vysunout a vyčistit magnetická jádra od zachycených kontaminantů. A samozřejmě významným faktorem ve prospěch použití magnetického separátoru v kombinaci s všekovovým detektor hovořila i skutečnost, že v obecnosti okolo 70 % veškerých kovových kontaminantů tvoří magnetické kovy (které lze zachytit pomocí magnetického separátoru). Navíc - v porovnání s detektorem kovů - má magnetický separátor také daleko vyšší účinnost záchytu magnetických částic, protože dokáže zachytit i magnetický prach již od velikosti 1 mikronu.

Avšak vzhledem k tomu, že odběratelé našeho klienta kladou velmi vysoké nároky na kvalitu finálních výrobků, odstranění jen magnetických kovů z plastové drtě by nepředstavovalo komplexní řešení. Proto jsme za magnetický roštový separátor instalovali ještě i všekovový detektor kovů Quicktron 03 R, což zaručilo separaci všech (jak magnetických, tak i nemagnetických) kovových příměsí z finálního produktu.

Finanční přínosy našeho řešení pro klienta

Vzhledem k tomu, že náklady na jedinou reklamaci činily přibližně 50 % ceny našeho systému na záchyt kovových kontamintů, je finanční návratnost investice extrémně rychlá (a navíc náš systém chrání i dobré jméno klienta).

Využitá zařízení: MSS-MC LUX a QUICKTRON 03 R

Nahoru