Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

10. 12. 2022

Problematická kvalita a poprodejní servis magnetických bubnů renomovaného výrobce (případová studie)

Výchozí stav

Evropský výrobce tryskacích zařízení a kompletních systémů pro čištění, zpevňování a leštění kovů opakovaně nakupuje pro své tryskací linky mimo jiné i magnetické bubny (které zachytávají otryskané feromagnetické částice). Vzhledem k tomu, že kompletní tryskací linky jsou finančně poměrně nákladná zařízení (a navíc se používají ve vysoce sofistikovaných průmyslových odvětvích včetně leteckého a automobilového průmyslu a také ve vojensko-průmyslovém komplexu), vybral výrobce tryskacích systému jako dodavatele jednoho z renomovaných světových výrobců magnetických separátorů (i přes vyšší nákupní cenu magnetických bubnů chtěl mít zaručenu dlouhodobou a spolehlivou funkčnost pořizovaných separátorů).


Popis problému

Bohužel se opakovaně ukázalo, že značkový výrobek ještě nemusí být nutně i synonymem pro vysokou kvalitu či spolehlivý servis… Renomovaní výrobci totiž často využívají svého jména jen k získání nové zakázky, přičemž zrealizování prodeje ztratí o odběratele zájem (a to i přesto, že existuje vysoká pravděpodobnost opakování dodávky…). Na případné problémy, reklamace či žádosti o opravu reagují velmi neochotně (pokud vůbec), případně nacení výši opravy na takovou částku, že by se odběrateli vyplatilo spíše zakoupit zařízení nové než si to poškozené nechat opravit… A přesně to se (a dokonce opakovaně) stalo i výše zmíněnému výrobci tryskacích linek. U jím dodaných feritových bubnů (o průměru 300 mm a šířce 900 mm) pravidelně dochází k prodření nerezového pláště bubnu ve svaru a feromagnetické kontaminanty pronikají dovnitř bubnu až na magnetické jádro bubnu (viz. přiložené fotografie), které následně mohou poškodit (a tím víceméně i zničit celé drahé separační zařízení).

Dodavatel bubnů odmítá řešit závadu jako oprávněnou reklamaci (přestože jde o opakovanou závadu ve svaru bubnu), přičemž případné provedení opravy podmiňuje přepravou bubnu do své továrny (vč. např. úhrady cla ze strany klienta, protože jde o výrobce magnetických zařízení z neunijní země), a oprava celkově cenově vychází jako naprosto nerentabilní.

Řešení problému

Protože výrobce tryskacích zařízení musí zajistit svým klientům servis na dodané tryskací systémy, nezbylo mu nic jiného než se pokusit najít specializovanou evropskou firmu (nejlépe mezi výrobci magnetických separátorů), která by poškozené magnetické bubny dokázala opravit (a za dostupnou cenu). Vzhledem k tomu, že naprostá většina výrobců magnetických separátorů provádí pouze servis svých vlastních zařízení, vypadala šance na nalezení spolehlivé servisní firmy poměrně beznadějně, ale naštěstí klient narazil na našich webových stránkách v sekci SERVIS MAGNETICKÝCH SEPARÁTORŮ na informaci, že servisujeme magnetické separátory všech značek – a následně se s firmou SOLLAU dohodl na provedení oprav poškozených bubnů, přičemž v rámci této dohody již bylo opraveno více než deset stejně poškozených magnetických bubnů!

Doporučení odborníka

Spolupráce s renomovaným výrobce ještě nemusí automaticky znamenat spolupráci bezproblémovou. Takzvaní „značkoví“ výrobci již nemusejí pracně získávat nové klienty, takže ani nemají potřebu se výrazně zaměřit na zvyšování kvality svých výrobků nebo se věnovat poprodejnímu servisu. Naopak výrobci, kteří se chtějí úspěšně etablovat na trhu magnetických separátorů, musejí nabízet proaktivní klientský přístup a nová řešení. Takže SOLLAU nejenže servisuje a opravuje magnetické separátory i konkurenčních značek, ale neustále vylepšuje i vlastní výrobky tak, aby byly uživatelsky co nejpřátelštější. Konkrétně v případě magnetického bubnu to znamená, že jsme se zaměřili na konstrukci pláště bubnu (který je vystaven často dlouhodobému kontaktu s abrazivními materiály) a upravili jsme konstrukci našich magnetických bubnů tak, aby u nich bylo možno svépomocí vyměnit krycí plášť (a to dokonce bez nutnosti demontáže bubnu). Pokud si tedy zakoupíte náš buben se segmentovým krytím magnetického jádra, budete schopni si v případě nutnosti poškozený plášť rychle, snadno (a za minimálních nákladů!) vyměnit sami!

Nahoru