Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

15. 1. 2023

Nesprávné čištění roštového magnetického separátoru s automatickým čištěním

Výchozí stav:

Klient si zakoupil náš automatický roštový separátor MSSJ-AC SCORPION pro separaci drobných feromagnetických příměsí z neabrazivního materiálu přepravovaného samospádem.


Popis problému:

Nesprávné čištění roštového magnetického separátoru s automatickým čištěnímU každého magnetického separátoru je třeba po instalaci vysledovat, jak rychle dochází k zanesení separátoru feromagnetickými částicemi a následně stanovit optimální interval čištění. U separátorů s automatickým čištěním se pak tento časový úsek zadá jako interval čištění a separátor se v pravidelných intervalech automaticky zbavuje zachycených železných částic.

V tomto konkrétním případě však oblužný personál zadal výrazně delší interval čištění (než který byl zjištěn v průběh testování separátoru), což způsobilo tři závažné problémy:

  • došlo k zahlcení magnetického separátoru železnými kontaminanty (a takto zanesený magnetický separátor již nemohl plnit svou funkci, tedy odseparovávat z čištěného materiálu železné kontaminanty), separátorem tedy propadal materiál i s železnými kontaminanty
  • horní část vysoké vrstvy nahromaděných železných kontaminantů byla velmi vzdálená od magnetického jádra, a již zachycené železné částice byly přidržovány jen slabým magnetickém polem, což vedlo k jejich postupnému strhávání proudícím materiálem
  • množství zadržených kontaminantů bylo tak velké, že ani pneumatický systém separátoru již nedokázal vytáhnout magnetická jádra z ochranných trubic separátoru v okamžiku aktivace čistícího intervalu. Došlo k zablokování separátoru, které si vyžádalo následný servisní zásah našeho technika.

Řešení problému

U přepravy samospádem závisí interval čištění zejména na stupni kontaminace vstupního materiálu a u každé aplikace je vždy nejprve třeba vysledovat, jak rychle dojde k zanesení separátoru feromagnetickými částicemi. U separátorů s automatickým čištěním se pak tento časový úsek zadá jako interval čištění a separátor se v pravidelných časových úsecích automaticky zbavuje zachycených železných částic.

Doporučení odborníka

Doporučujeme, abyste používali raději kratší intervaly čištění, protože čím více magnetických částic je přidrženo magnetickým jádrem separátoru, tím obtížnější je jejich demagnetizace (tedy jejich odsunutí z dosahu magnetického pole).

Nahoru