Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

15. 9. 2022

Nesprávný výběr magnetického separátoru

Výchozí stav:

Klient potřeboval odstranit z dobře prostupného sypkého materiálu nežádoucí velmi drobné železné částice.

Popis problému:

Klient si na zahraničním e-shopu zakoupil magnetický rošt, který následně použil pro separaci železných příměsí z vysoce abrazivního materiálu (procentuální obsah Fe částic byl velice nízký, spíše se jednalo o nahodilý výskyt). Bohužel nerezová stěna roštových separátorů je velmi tenká (aby byla dosažena co nejvyšší magnetická indukce na povrchu vnější nerezové trubice za účelem záchytu i Fe částic v mikronových velikostech), a proto je tento separátor určen výhradně k čištění neabrazivních materiálů. Kvůli nesprávné aplikaci magnetického separátoru došlo k poškození vnější ochranné trubice abrazivním materiálem. Navíc rošt, který si klient zakoupil, měl magnetická jádra chráněná pouze jedním nerezovým pláštěm, po jehož probroušení hrozilo reálné riziko poškození samotného magnetického jádra a průniku jeho úlomků do čištěného materiálu.


Řešení problému:

Naprostá většina našich roštových separátorů je osazena systémem "trubka v trubce". To znamená, že magnetická jádra nejsou chráněna pouze jednou, nýbrž dvěmi nerezovými  trubicemi, takže i po případném probroušení vnější krycí trubice nemůže dojít k poškození samotného magnetického jádra (zapouzdřeného v dalším nerezovém plášti) a ani k úniku úlomků magnetů do čištěného materiálu.

V každém případě však při výběru optimálního magnetického separátoru pro konkrétní aplikaci je potřeba vždy vzít v úvahu řadu specifických faktorů, např. vlastnosti čištěného materiálu (frakce, abrazivita, teplota, prostupnost, typ a množství feromagnetických kontaminantů), kapacitní možnosti separátoru, typ výrobního provozu (kontinuální, přerušovaný) atd. Pro mírně abrazivní materiály nabízíme z roštových separátorů např. rotační separátory MSR (kde materiál dopadá rovnoměrně po obvodu celé krycí trubice) nebo magnetické rošty se zesílenými ochrannými trubicemi, z deskových separátorů jsou oblíbené např. skluzové magnety MS-MC, magnetické kaskády MSK nebo magnetické lucerny ML. Klienti mají též na výběr separátory s opláštěním z manganové oceli (MB, MBZ) apod. A v případě silně abrazivních materiálů je pak vhodné sáhnout spíše po separátorech, které nejsou v přímém kontaktu s čištěným materiálem (magnety nad dopravník DND-AC, DND-MC apod.).

Doporučení odborníka

Pro laika může být výběr správného separátoru obtížný, ale naši odborní prodejci a technici mají v oblasti magnetické separace dlouholeté zkušenosti, tak se na ně neváhejte obrátit. Rádi Vám rychle a bezplatně navrhnou takové technické řešení, které bude nejlépe vyhovovat Vašim individuálním potřebám a požadavkům.

Nahoru